Wanneer moet je overstappen naar een BV?

Overweeg de overstap naar een bv.

Het kenmerkende verschil zit in de rechtspersoonlijkheid, bij een eenmanszaak/VOF wordt geen onderscheid gemaakt tussen de ondernemer en het bedrijf, de ondernemer is hoofdelijk aansprakelijk voor alles wat er in het bedrijf gebeurt. Heeft het bedrijf schulden of beland je in een rechtszaak dan is de ondernemer altijd zelf aansprakelijk.

De BV is zelf een rechtspersoon, er is dus een duidelijke scheiding tussen de ondernemer (eigenaar van de BV) en de BV. De BV kan overeenkomsten aangaan zonder dat de eigenaar hiervoor juridisch aansprakelijk is. Als een BV failliet gaat dan is het privévermogen van de eigenaar “veilig”.

Naast deze aansprakelijkheid zijn er ook grote fiscale verschillen, voor een BV betaal je op een andere manier belasting dan voor een VOF of eenmanszaak.

De voordelen van een BV:

  • Aansprakelijkheid

Zoals hierboven beschreven stel je met een BV je privévermogen veilig, mits je je niet schuldig maakt aan fraude of onbehoorlijk bestuur. Als je op een nette manier zaken doet en de BV gaat failliet dan is je privévermogen veilig.

  • Imago

Een BV heeft een professionelere uitstraling dan een eenmanszaak of VOF. Veel mensen hebben bij een BV de associatie met een grote onderneming en bij een eenmanszaak juist het idee dat het om een wat kleiner, informeler bedrijf gaat. Je kunt door het kiezen van de juiste vorm je imago versterken, je kunt ook bewust voor een eenmanszaak kiezen om het informele imago te behouden.

  • Belastingvoordeel

Met een BV zit je in een ander belastingstelsel dan met een eenmanszaak/VOF. Het verschil zit hem erin dat je met een eenmanszaak of VOF alleen inkomstenbelasting betaalt, hier krijg je als ondernemer nog een groot aantal belastingvoordelen bij. Bij lage winsten betaal je vrijwel geen belasting, maar bij hoge winsten loopt het tarief op tot 52%.Bij de BV betaal je belasting over 2 lagen, de BV zelf betaalt vennootschapsbelasting (VPB), dit is 20% over de eerste € 200.000 en 25% over alles daarboven. Vervolgens betaal je als eigenaar nog inkomstenbelasting, dit gaat in de vorm van aanmerkelijk belang en is belast met 25%. Welke van de twee voordeliger is hangt dus onder andere af van de hoogte van de winst.

Of je wel of niet overstapt bepaal je op basis van bovenstaande criteria, het zou best kunnen dat je vanuit een fiscaal ongunstigere positie toch besluit voor een BV te kiezen omdat je in een risicovol vakgebied zit. Je maakt dus een afweging tussen deze 3 criteria.